De japanske dragers historie

De japanske dragers historie

Teorien er, at drager blev indført i Japan af buddhistiske missionærer, der rejste fra Kina i Nara periode (649-794 e.Kr.), og primært blev anvendt i religiøse og taksigelsesceremonier.
En japansk ordbog dateret 981 (AD) var den første til at registrere det japanske ord for drage og brugte tegnene for "Kami Tobi", der betyder papir høg – dette antyder, at de første drager havde form som fugle. Japanerne optog meget af den kinesiske kultur, men de udviklede deres egne karakteristiske dragedesigns og traditioner. De blev brugt fra tidligste tider til praktiske formål, såsom i opbygningen af mange helligdomme og templer i Japan, hvor store drager blev brugt til at løfte fliser og andre materialer op til arbejderne på hustagene.

Et tidligt eksempel på en drage bygget til mennesketransport er historien om krigeren Minamoto-no-Tametomo, der levede i det 12. århundrede. Han blev forvist til en ø sammen med sin søn. Minamoto-no-Tametomo bliver trist over sønnens ensomme skæbne og bygger en stor drage, så han kan flygte til fastlandet.

I løbet af Edo-perioden 1603 - 1867, blev Japan lukket for alle udlændinge, og det er i denne periode, de fleste af de smukke japanske drager vi kender i dag, blev udviklet. Der er omkring 130 forskellige stilarter og typer af drager; hver region har sin egen unikke form. De er normalt dekoreret med figurer fra den japanske folklore, mytologi eller har religiøse eller symbolsk betydning.

Alle er malet med lyse naturlige farvestoffer, Sumi (sort blæk) og lavet af Washi papir (håndlavet papir) og bambus -  eller cypres i regioner, hvor bambus har svært ved at gro. Bambusrammen kaldes knoglerne og papiret kaldes huden. I dag, er det populære navn for en japansk drage Tako –det menes at være forbundet med Tokyo, hvor drager var meget populære. Japanerne har et ord "Tako-Kichi"; det betyder, "drageskør".

Dragefestligheder i Japan

Traditionelt flyves der med drager på Drengens Dag den 5. maj, (den 5. dag i den 5. måned,) til religiøse festivaler, på helligdage og til nytår. Til høstfestivalen bliver der bundet risplanter på dragerne som en symbolsk tak for en god høst. Andre er dekoreret med ansigtet af en dæmon, og fungerer som en talisman mod det onde. En af de mest berømte dragefestivaler er Hamamatsu, hvor dragehold kæmper mod hinanden, mens mere end 2.000.000 tilskuere ser på.

En anden japansk tradition er de lykønksningsdrager, der stadig gives til den førstefødte søn. Drager med malerier af folkehelte eller guder menes at beskytte og vejlede nyfødte ind i voksenalderen. Fukusuke, dværgen med det store hoved, vil bringe lykke og held. Andre bærer symboler på et langt liv såsom traner eller skildpadder. Det mest populære motiv er Kinorta - en lille dreng, der blev efterladt af sine forældre i en bjergskov og voksede op blandt bjørne - han voksede op til at blive klog og meget stærk. Kinorta er tit malet med en karpe, der er et andet symbol på styrke og tapperhed, fordi karpen svømmer mod strømmen for at lægge sine æg.

Japanske drager: stilarter og størrelser

Der er mange japanske drage stilarter, og hver i sær har sin helt egen oprindelse og betydning.

Her er nogle eksempler på de mest berømte japanske drage stilarter.
Edo dragen er en af de bedst kendte japanske drager og har fået sit navn fra Edo - det gamle navn for Tokyo. Udseende af en Edo drage er rektangulær og dragen har mange styresnor (mellem 3 og 14 for at være nøjagtig) med udførlige og detaljerede malerier af berømte krigere, Kabuki skuespillere, præster og geisha piger. De fleste er malet i Ukiyo-e stil – med reference til de meget populære træblokbilleder fra midten af det 18. århundrede. Ligesom de fleste japanske drager, flyves Edo drager uden hale. Det er en almindelig mening i Japan, at hvis en drage kræver en hale for at flyve, er den ikke godt designet – men hvis vinden er kraftig sættes der en hale på.

Rokkaku dragestienl er også berømt. Rokkaku betyder sekskant og blandt japanske drager er den kendt for sine fremragende flyveevner, stabilitet og den enkle konstruktionen. Denne type drage kommer fra Sanjo, i den nordlige del af Japan og kaldes også Sanjo-Rokkaku. Dragen kan bygges i alle størrelser, og dens flyegenskaber er meget stabil under alle vindforhold. I dag bygges denne slags i mange forskellige tyrper materialer og kan ses i hele verden.

Tsugaru drage har fået sit navn fra Tsugaru distriktet, i den nordlige del af Aomori. Denne drage er helt forskellig fra andre japanske dragestilarter. Rammen er lavet af træ i stedet for af bambus som de fleste andre japanske drager er lavet af. Udsmykningen på Tsugaru dragerne er nogle af de mest dekorative og imponerende i Japan.

Japanere har altid været fascineret af meget store drager og der er stadig et par meget populære dragefestivaler i Japan, hvor man flyver med gigantiske drager. En af Japans største drager var Wan Wan dragen med en samlet bredde på 24 meter. En anden drage, der blev lavet i 1914 vejede 2,8 tons og krævede 150 - 200 mænd for at flyve den. Halerne var 500 fod lange og blev – ligesom flyvelinerne – lavet af ankertove til skibe. Undertiden var vinden var for stærk til at trække dem ind og de måtte derfor forankres indtil vinden aftog så meget, at dragen kom ned af sig selv. De store Wan Wans bliver desværre lavet.

De største drager der flyves med nu er i Hoshubana på Drengenes Dag - 5 maj. (For ca. 200 år siden fortalte den lokale buddhistiske præst de lokale landmænd, at hvis de fløj med drager på himlen -hvor regnen, vinden og lynet kommer fra-  ville dette behage guderne og have en beroligende indflydelse på vejret, og det ville gavne deres produktion af silkeorme. I starten byggede bønderne drager og som deres udbytte blev større år for år og gav dem mere velstand blev dragerne også større.  Nu bygger de store drager, over 15 meter høje og 11 meter bred og de vejer over 800 kilo. Der går 1500 ark papir til at lave sådan en drage og der er brug for over 100 mennesker til at bære og flyve dem. På grund af deres størrelse kaldes disse drager "100 Mat drage".

Ud over at bygge nogle af de største drager i verden, er japanerne også begejstrede for miniature drager og i hundredevis af år har de lavet små drager, hvoraf nogle er kun et par mm høj. Pensionerede Samurai krigere lavede meget små drager af halm og silkepapir og fløj med i den varme luft der steg op fra de varme komfurer.

Dragetraditionen i Japan er righoldig og meget interessant. "Japan" Dragefestivalen på Fanø er den perfekte mulighed for at lære mere om japansk drage historie, og for at se og beundre de specielle japanske kunstværker, mens du nyder sommeren og Fanøs skønhed.